Αυτοποτιζόμενες Γλάστρες Lechuza - Συστήματα Ποτίσματος & Φύτευση

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 07/01/2023 0 Σχόλια Άρθρα,

 

Οι Αυτοποτιζόμενες Γλάστρες Lechuza, τα Συστήματα Ποτίσματός τους & η Φύτευση

 

Λευκές Γλάστρες Lechuza σε Σύνθεση

 

Οι γλάστρες Lechuza (προφέρονται «Λετσούζα») χαρακτηρίζονται για τα ευρηματικά τους σχέδια, την αντοχή τους και τα «έξυπνα» συστήματα αυτοποτισμού τους. Το όνομά τους είναι Ισπανικής προέλευσης και σημαίνει «κουκουβάγια» - το σύμβολο της σοφίας.

Οι πρώτες αυτοποτιζόμενες γλάστρες της εταιρείας σχεδιάστηκαν  το 1998 και κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2000.  Από το 2007 κερδίζουν κάθε χρόνο διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το σημαντικότατο βραβείο βιομηχανικού σχεδίου Red Dot Design.

Η ανθεκτικότητά τους είναι απαράμιλλη. Ακόμα και εάν πέσουν, δεν πρόκειται να σπάσουν λόγω του ισχυρού πλαστικού από το οποίο κατασκευάζονται. Τα χρώματά τους παραμένουν αναλλοίωτα για πάρα πολλά χρόνια, διότι διαθέτουν υψηλής ποιότητας βαφή, κεραμικής ή μεταλλικής όψης, με πολύ μεγάλη αντοχή στην επιβλαβή υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Επιπροσθέτως, όλες οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες Lechuza δεν επηρεάζονται από τον παγετό, το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Και φυσικά, διαθέτουν τα συστήματα αυτοποτισμού, που από πολλές απόψεις δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό τους ως «έξυπνες» γλάστρες.

Συν τοις άλλοις, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως τουλάχιστον στην Γερμανία, μια στις τρεις γλάστρες γραφείων και επαγγελματικών χώρων είναι Lechuza.

 

 

Τα Συστήματα Ποτίσματος Lechuza

 

Συστήματα Αυτοποτισμού με ΔεξαμενήΗ Κίνηση του Νερού στις Αυτοποτιζόμενες Γλάστρες

 

 

Οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες Lechuza προσφέρονται με δύο συστήματα ποτίσματος: το κλασικό, με την δεξαμενή ύδατος, και εκείνο με την μέθοδο του φιτιλιού. Και τα δύο συστήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, στην διαχείριση του πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού. Κι ακόμα:

  • Παρέχουν νερό στα φυτά όποτε το χρειάζονται

  • Διευκολύνουν τον φιλανθή και τον κηπουρό απαιτώντας σημαντικά λιγότερη προσπάθεια για την άρδευση των φυτών του κήπου και των εσωτερικών χώρων, τα οποία είναι φυτεμένα στις γλάστρες της Lechuza

  • Αποδεσμεύουν τους φίλους και τις φίλες των φυτών από την έγνοια του ποτίσματός τους, όταν πρόκειται να λείψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο, όπου είναι τοποθετημένες οι γλάστρες Lechuza

  • Ιδίως σε γραφεία, καταστήματα και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους, δίνουν την ευκαιρεία ως και σε εκείνους/ες που δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την συντήρηση των φυτικών ειδών, να έχουν στην βέλτιστη κατάσταση τα καλλωπιστικά φυτά με την ελάχιστη φροντίδα

 

 

Τα Φυτά, το Νερό & το Πότισμα

 

Σύστημα Αυτοποτισμού με Φυτίλι σε Γλαστράκια Φυτωρίου

 

Για την ορθή ανάπτυξη και συντήρηση των φυτών, οι αναγκαίες προϋποθέσεις -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν:

  • Τον επαρκή φωτισμό τους, ανάλογο με τις απαιτήσεις του κάθε φυτικού είδους

  • Την απρόσκοπτη παροχή σε αυτά των χρειαζούμενων θρεπτικών συστατικών (μακροστοιχείων και μικροστοιχείων)

  • Την άριστη κυκλοφορία του αέρα στο φυτευτικό μέσο και στην περιοχή των ριζών

  • Την πρόσβαση των ριζών σε νερό

Η τελευταία προϋπόθεση, εφόσον αναφερόμαστε σε φυτά, κυρίως, γλάστρας ικανοποιείται με το πότισμα. Βέβαια το πότισμα των φυτών σε γλάστρα είναι μια εργασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται με μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που σημαίνει ότι ο/η φίλος/η των φυτών πρέπει να το 'χει πάντοτε στο νου του - ακόμα και σε περιόδους διακοπών.

Επιπροσθέτως, για τον ερασιτέχνη κηπουρό -αλλά κάποιες φορές και για τον έμπειρο- οι πιθανότητες υπερβολικού ποτίσματος ή/και αντιστρόφως ελάχιστου ποτίσματος είναι μεγάλες: στην πρώτη περίπτωση το φυτό ενδέχεται να σαπίσει, ενώ στην δεύτερη να ξεραθεί.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα, την αρτιότερη λύση για τον φιλανθή και τα φυτά του, προσφέρουν τα συστήματα αυτοποτισμού της Lechuza.

 

 

Τι Προσφέρουν τα Συστήματα Αυτοποτισμού της Lechuza

 

Παροχή Ύδατος Μέσω του Στομίου

 

Έχοντας μελετήσει σε βάθος την λειτουργία πρόσληψης του νερού από τα φυτά στην φύση, οι άνθρωποι της Lechuza δημιούργησαν τεχνητά τον βέλτιστο μηχανισμό άρδευσης για τα φυτικά είδη που μεγαλώνουν σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

Πως έγινε κατορθωτό κάτι τέτοιο; Απλούστατα, με την προσομοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στη ριζόσφαιρα των φυτών της γλάστρας. Έτσι βρέθηκαν σε θέση να παρέχουν ένα αξιόπιστο μέσο στήριξης και ανάπτυξης, που δεν είναι άλλο από το φυτευτικό υπόστρωμα Lechuza-Pon.

Το Lechuza-Pon συνεισφέρει με δύο τρόπους στα φυτά:

  1. Από την μια, μέσω αυτού, αποδίδονται τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά στις ρίζες

  2. Και από την άλλη, μπορεί και ρυθμίζει με τον βέλτιστο τρόπο την τροφοδοσία των σε νερό

Κατ' αυτήν την διαδικασία διευκολύνονται τα φυτά ώστε:

  • Να λαμβάνουν την ακριβή ποσότητα ύδατος που χρειάζονται

  • Να προσλαμβάνουν το νερό κατά τον χρόνο που το χρειάζονται

Συνέπεια των παραπάνω είναι η άρδευση των φυτών γλάστρας και ζαρντινιέρας να γίνεται με τον λιγότερο δυνατό κόπο και συχνότητα από τον ερασιτέχνη ή έμπειρο κηπουρό, παρέχοντας τους ουσιαστικά σημαντικά λιγότερους «μπελάδες» για την φροντίδα των φυτών και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Την ίδια στιγμή, προσφέρει στα ίδια τα φυτά το βέλτιστο μικροπεριβάλλον για την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους, ή/και για την μέγιστη ανθοφορία τους.

 

 

Τα Μέρη του Συστήματος Αυτοποτισμού με Δεξαμενή

 

Συστήματος Αυτοποτισμού με Δεξαμενή

 

Το αυθεντικό σύστημα αυτοποτισμού με δεξαμενή της Lechuza αποτελείται από πέντε μέρη, τα οποία είναι:

  • Ο δείκτης στάθμης νερού

  • Ο αγωγός τροφοδοσίας νερού

  • Η δεξαμενή νερού

  • Η βαλβίδα αποστράγγισης

  • Το φυτευτικό υπόστρωμα Lechuza-Pon

Κάθε μέρος επιτελεί διαφορετική λειτουργία, για αυτό και αμέσως πιο κάτω δίνονται αναλυτικές πληροφορίες γύρω από το καθένα ξεχωριστά.

 

Ο Δείκτης Στάθμης Νερού

Ο δείκτης της στάθμης του νερού εξέχει του φυτοδοχείου και διαθέτει δύο ενδείξεις, την «min» και «max». Μέσω αυτών μπορεί να πληροφορηθεί ο ενδιαφερόμενος εάν πρέπει να πραγματοποιηθεί πότισμα ή όχι. Στην ένδειξη «max» δεν είναι αναγκαίο το πότισμα, ενώ αντιθέτως, στην ένδειξη «min» επιβάλλεται -τις περισσότερες φορές- να πραγματοποιηθεί.

 

Ο Αγωγός Τροφοδοσίας Νερού

Μέσα από τον αγωγό τροφοδοσίας παρέχεται χωρίς δυσκολία νερό και υγρό λίπασμα στην δεξαμενή.

 

Η Δεξαμενή Νερού

Η δεξαμενή αποτελεί τον χώρο συγκέντρωσης του νερού ποτίσματος και του λιπάσματος. Η δεξαμενή νερού LECHUZA χωρά έως και 26,5 λίτρα, τα οποία είναι αρκετά για καλύψουν τις ανάγκες των φυτών για 2 έως και 12 εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού, το είδος του καθώς και τον χώρο όπου είναι τοποθετημένη η γλάστρα.

 

Η Βαλβίδα Αποστράγγισης

Η βαλβίδα ή, σε κάποια μοντέλα, οι βαλβίδες αποστράγγισης καθιστούν κάθε αντίστοιχη γλάστρα ή ζαρντινιέρα ταυτοχρόνως και κασπώ. Έτσι παρέχεται η επιλογή της τοποθέτησης των περισσοτέρων εξ αυτών τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Στους τελευταίους, όταν τα φυτοδοχεία είναι πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, είναι αναγκαία η απλή περιστροφή των βαλβίδων προς τα έξω. Όταν πραγματοποιηθεί η περιστροφή των, τότε, χάρις στην υπερχείλιση, διασφαλίζονται και η διατήρηση της κατάλληλης ποσότητας ύδατος στην δεξαμενή  αλλά και η προστασία των φυτών από την περίσσεια νερού όταν βρέχει.

 

Το Φυτευτικό Υπόστρωμα Lechuza-Pon

Το υπόστρωμα φύτευσης Lechuza-Pon αποτελείται από ελαφρόπετρα, ζεόλιθο, και λάβα, ενώ έχει εμπλουτισθεί εργοστασιακά με ένα σύνθετου τύπου λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης NPK (15-9-9+3, 3g/L), το οποίο παρέχει αδιάλειπτα στα φυτά θρεπτικά συστατικά για χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες.

 

 

Σύστημα Αυτοποτισμού με Φιτίλι

 

Σύστημα Αυτοποτισμού με Φυτίλι σε Στικ

 

 

Το σύστημα αυτοποτισμού με φιτίλι -είτε σε στικ είτε απλό- εφαρμόζεται σε μικρές γλάστρες και φυτά. Όταν το φιτίλι παρέχεται ως στικ, μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στις γλάστρες φυτωρίου, κάνοντας περιττή την μεταφύτευση. Έπειτα η γλάστρα φυτωρίου αφήνεται απλώς μέσα στην επιλεχθείσα γλάστρα Lechuza και το φυτό αυτοποτίζεται.

Για τα φυτά των οποίων οι ρίζες είναι ελάχιστα αναπτυγμένες, και δεν φτάνουν μέχρι την δεξαμενή νερού, υπάρχει η λύση των γλαστρών Lechuza που παρέχονται με απλό φιτίλι. Μέσω αυτού, και χάρις στην τριχοειδή δράση, οι ρίζες προσλαμβάνουν το αναγκαίο νερό και τα θρεπτικά, τα οποία βρίσκονται στο φυτευτικό υπόστρωμα Lechuza-Pon.

 

Σύστημα Αυτοποτισμού με Φυτίλι

 

 

 

Αναλυτικός Οδηγός Φύτευσης & Ποτίσματος Lechuza

 

 

 

Προσαρμογή της Γλάστρας στον Χώρο

 

Προσαρμογή της Γλάστρας στον Χώρο

 

Κατά την φάση της συναρμολόγησης βιδώνεται ή αφαιρείται η κόκκινου χρώματος βαλβίδα αποστράγγισης, με την χρήση ενός νομίσματος. Το βίδωμα πραγματοποιείται εφόσον η γλάστρα πρόκειται να κοσμήσει εσωτερικούς χώρους, και αντιθέτως, η αφαίρεση πραγματοποιείται όταν πρόκειται να τοποθετηθεί σε εξωτερικούς.

 

 

 

Αρχική Φάση Φύτευσης

 

Αρχική Φάση Φύτευσης

 

Η επιφάνεια της διαχωριστικής βάσης καλύπτεται πλήρως με το παρεχόμενο φυτευτικό υπόστρωμα Lechuza-Pon.

 

 

 

Πρόσθεση Εδαφικού Μείγματος

 

Πρόσθεση Εδαφικού Μείγματος

 

Επάνω από το φυτευτικό υπόστρωμα ρίχνεται μια στρώση υψηλής ποιότητας συσκευασμένο εδαφικό μείγμα, κατάλληλο για το εκάστοτε είδος φυτού.

 

 

 

Φύτευση

 

Φύτευση

 

Τοποθετείται το φυτό στην γλάστρα, και συμπληρώνεται το εδαφικό μείγμα.

 

 

 

Αρχικά Ποτίσματα

 

Αρχικά Ποτίσματα

 

Από την φύτευση και για τους επόμενους 3 μήνες η γλάστρα ποτίζεται κανονικά, όπως συνήθως, δηλαδή το νερό πέφτει πάνω στο εδαφικό μείγμα.

 

 

 

Κανονικός Αυτοποτισμός

 

Κανονικός Αυτοποτισμός

 

Μέσα στο χρονικό διάστημα των 3 μηνών οι ρίζες του φυτού έχουν αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να είναι σε θέση να προσλάβουν το νερό της δεξαμενής του φυτοδοχείου. Οπότε ρίχνεται νερό στην γλάστρα από το στόμιο τροφοδοσίας, έως ότου ο δείκτης πλήρωσης φτάσει στο επίπεδο «max». Από κει και πέρα, το ίδιο το φυτό θα προσλαμβάνει νερό σύμφωνα με τις ανάγκες του.

 

 

 

Φάση «Ξηρασίας»

 

Φάση «Ξηρασίας»

 

Όταν η στάθμη του νερού στον δείκτη πλήρωσης φτάσει στο «min» ξεκινά για τα φυτά η λεγόμενη φάση «ξηρασίας». Αναλόγως της ανάπτυξης των φυτών, για τα μεν μικρά, η φάση διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα, για τα δε μεγαλύτερα διαρκεί σχεδόν 2 εβδομάδες. Μετά από κάθε φάση «ξηρασίας», ξαναγεμίζεται η δεξαμενή νερού έως ότου ο δείκτης πλήρωσης φτάσει στο επίπεδο «max».

 

 

Γλάστρες Lechuza σε Εσωτερικό Χώρο

Αφήστε ένα σχόλιο