Καστανιά-Καλλιέργεια

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 18/11/2016 0 Σχόλια Πληροφορίες για την Καλλιέργεια των Οπωροφόρων Δένδρων,

 

Βασικές Πληροφορίες για την Καλλιέργεια της Καστανιάς

 

 

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Castanea sativa 

 

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις της Καστανιάς 

 

Κλίμα: Δροσερό έως ψυχρό.

Έδαφος: Bαθύ με καλή στράγγιση, αμμώδες ή αμμοπηλώδες και pH 4,5 – 6,5.

Υψόμετρο: Στις νησιωτικές περιοχές 500 – 1300 m, σε παραθαλάσσιες ηπειρωτικές 500 έως 1000 m, και σε ψυχρές ηπειρωτικές περιοχές 250 με 300 έως 900 m.

 


 

 

Εποχή Φύτευσης της Καστανιάς

 

1. Γυμνόριζα: Χειμώνας.

2. Γλαστρωμένα ή σε σακούλα: Φθινόπωρο έως αρχές ανοίξεως για επαγγελματικές καλλιέργειες, ή ολόκληρο το έτος για ερασιτεχνικές, αποφεύγοντας τις περιόδους ακραίων κλιματικών συνθηκών.

 


 

 

Συστήματα και Αποστάσεις Φύτευσης της Καστανιάς

 

1. Φύτευση κατά ορθογώνια: Αποστάσεις 10x12 m

2. Φύτευση κατά τετράγωνα: Αποστάσεις 10x10 m

3. Φύτευση κατά ρόμβους: Αποστάσεις 10x10 m

 


 

 

Ενδεικτική Λίπανση στην Καλλιέργεια της Καστανιάς

 

Προσθήκη οργανικής ουσίας (κοπριάς ή κομπόστ) 2 – 4 τόννους / στρέμμα, σε εδάφη με περιεκτικότητα αυτής κάτω του 2%.

1. Ενδεικτική βασική λίπανση (στο στρέμμα) σε ανεπτυγμένους καστανεώνες :

20-30 kg P2O5 τύπου 0-21-0 κάθε 3-5 χρόνια, 25-30 kg K2SO4 κατ΄έτος

2. Ενδεικτική επιφανειακή λίπανση (στο στρέμμα) σε ανεπτυγμένους καστανεώνες :

25-30 kg (NH4)2SO4, σε 3 δόσεις με πρώτη στα τέλη Μαρτίου, δεύτερη αρχές Μαΐου, και τελευταία στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 


 

 

Η Άρδευση της Καστανιάς

 

Κατ΄ελάχιστον μία τον Σεπτέμβριο, την περίοδο αύξησης του μεγέθους του καρπού.

 


 

 

Εχθροί και Ασθένειες της Καστανιάς - Οπτικός Οδηγός

 

1. Εχθροί

 

1.1. Ρόδινο σκουλήκι (Cydia ή Laspeyresia fagiglandana Z.)

 

 

 

 

 

1.2. Σκώρος των κάστανων (Pammene fasciana L.)

 

 

 

1.3. Καρπόκαψα (Cydia ή Laspeyresia splendana Hb.)

 

  

 

 

1.4. Κόκκινο σκουλήκι (Cydia ή Laspeyresia amplana Hb.)

 

 

 

    

 

 

1.5. Οφθαλμοκόπτης (Peritelus sphaeroides)

 

  

 

 

1.6. Βαλανίσκος (Curculio ή Balaninus elephas Gyll.)

 

 

 

1.7. Μαύρη αφίδα (Lachnus roboris L.)

 

 

 

 

1.8. Σκολύτης (Xyleborus ή Anisandrus dispar F.)

 

 

 

1.9. Ζεύζερα (Zeuzera pyrina L.)

 

 

 

 

1.10. Κόσσος (Coccus coccus L.)

 

   

 


 

 

2. Ασθένειες

 

2.1. Σηψιρριζίες (Armillaria mellea & Rosellinia necatrix)

 

 

 

2.2. Μελάνωση (Phytophthora cinnamomi & Phytophthora Cambivora (Perti) Buis)

 

 

 

 

2.3. Έλκος της καστανιάς (Endothia parasitica)

 

 

 

2.4. Καρκίνος του κορμού (Diplodina castanea)

 

 

 

2.5. Βακτήριο το εξοιδητικό (Agrobacterium tumefaciens)

 

 

 

2.6. Ανθράκωση (Mycosphaerella maculiformis)

 

 

 

 

2.7. Σκληρωτηνίαση (Sclerotinia pseudotuberosa)

 

 

 

2.8. Ωίδιο (Microsphaera alphitoides ή Erysiphe alphitoides)

 

 

 


 

 

Ποικιλίες Καστανιάς

 

1. Καστανιά Πηλίου (Castanea sativa spp.)

 

 

 

2. Καστανιά Μαριγκούλ  (Castanea sativa ''Marigoule'')

 

 

 

 

3. Καστανιά Μαρρόν (Castanea sativa ''Marron'')

 

 

 

4. Καστανιά Μαρσόλ (Castanea sativa ''Marsol'')

 

 

 

5. Καστανιά Μπούς Ντε Μπετιζάκ (Castanea sativa ''Bouche de Betizac'')

 

 

 

 

6. Καστανιά Πρέκος Μιγκούλ (Castanea sativa ''Precoce Migoule'')

 

        

 


 

Ετικέτες: Δέντρα

Αφήστε ένα σχόλιο