Φυτεύοντας την Ρίγανη

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 22/03/2018 0 Σχόλια Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά,

 

ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΡΙΓΑΝΗ

 

Φυτεύοντας την Ρίγανη - Άνθος

 

 

Εισαγωγικά για την Χρήση της Ρίγανης

 

Η ρίγανη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής κουζίνας και δίαιτας. Ειδικότερα στον ελληνικό χώρο, είναι γνωστή η χρήση της τόσο ως μπαχαρικό (αρτυματικό) φυτό, όσο και ως εξαίρετο βότανο από τους αρχαίους κιόλας χρόνους. Αλλά και το ίδιο το όνομά της έλκυει την καταγωγή του από την ελληνική γλώσσα: όρος (βουνό) και γάνος (λαμπρότητα) είναι τα δύο μέρη που συνθέτουν την λέξη ρίγανη - ορίγανο - η οποία σημαίνει ‘το φυτό που λαμπρύνει, καταυγάζει το βουνό’.
Ως βότανο η ρίγανη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, για την θεραπεία της γαστραλγίας και πιστεύεται πως έχει ανθελμινθική δράση, είναι εμμηναγωγό, καθαρτικό και διουρητικό ενώ το αιθέριο έλαιο του φυτού, το ριγανέλαιο, αξιοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων, στην κοσμετική καθώς και στην φαρμακευτική βιομηχανία.

 


 

 

Το Φυτό Ρίγανη


Η ρίγανη κατάγεται από τις παραμεσόγειες χώρες και την Κεντρική Ασία ενώ αυτοφύεται και στην Αμερική. Στην Ελλάδα εντοπίζονται 7 είδη, ενώ την μεγαλύτερη εξάπλωση έχει το είδος Origanum vulgare, η κοινή ρίγανη.
Το Origanum vulgare είναι μικρής ανάπτυξης πολυετής θάμνος που φθάνει σε ύψος τα 20-50 cm και άλλο τόσο σε διάμετρο. Εάν οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι τετραγωνικής διατομής καφεκόκκινοι βλαστοί του παραμένουν στο φυτό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση το υπέργειο μέρος χάνεται για να ξαναεμφανισθεί και πάλι την ερχόμενη άνοιξη. 
Η ρίγανη έχει μικρά, ελλειψοειδή έως σχεδόν στρογγυλά φύλλα, άνθη λευκού χρώματος που φέρονται σε ταξιανθία σύνθετου στάχεως και ρίζα αρχικά πασσαλώδη που κατόπιν μετατρέπεται σε ξυλοποιημένο ρίζωμα από το οποίο κάθε χρόνο εκφύονται οι νέοι βλαστοί.

 

Φυτεύοντας την Ρίγανη - Καλλιέργειες

 


 

 

Κλίμα και Έδαφος για την Ανάπτυξη της Ρίγανης


Η ρίγανη αναπτύσσεται σε ποικίλα κλιματικά περιβάλλοντα, από ηπειρωτικού χαρακτήρα μέχρι αμιγώς μεσογειακού. Αυτοφύεται ή μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε χαμηλό υψόμετρο, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, μέχρι και τα ηπειρωτικά ορεινά, διότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Όμως η καλλιέργειά της ευνοείται σε ημιορεινές περιοχές με δροσερό καλοκαίρι και σε εδάφη ασβεστολιθικά, τα οποία έχουν άριστη αποστράγγιση και είναι απαλλαγμένα πολυετών - κυρίως - ζιζανίων. 

 

Φυτεύοντας την Ρίγανη - Άνθη

 


 

 

Η Φύτευση της Ρίγανης στον Κήπο


Η ρίγανη μπορεί να καλλιεργηθεί σχετικά εύκολα σε κάθε ελληνικό κήπο, αρκεί ο χώρος φύτευσης να παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Να δέχεται απευθείας το ηλιακό φώς, τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα
  • Το έδαφος να διαθέτει άριστη αποστράγγιση
  • Το pH του εδάφους να κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 7,5

Πριν την εγκατάσταση των φυταρίων, και εφόσον πρόκειται να φυτευθούν σε σχετικά μεγάλη έκταση, το χώμα οργώνεται και φρεζάρεται. Εάν η έκταση είναι μικρή, ένα-δύο περάσματα με την φρέζα μπορεί να αποδειχθούν αρκετά. Επιπροσθέτως συνιστάται πρίν από την φύτευση, η ενσωμάτωση στο έδαφος απολυμασμένης κοπριάς η κομπόστ σε ποσότητες 1-2 kg/m2 καθώς και φωσφοροκαλιούχου οργανικού ή ανόργανου λιπάσματος
Για την φύτευση της ρίγανης οι συνιστώμενες αποστάσεις είναι 30-40 cm επί των γραμμών και 60-80 cm ανάμεσα στις γραμμές. Εφόσον τα φυτά προέρχονται από γλάστρα και υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης μπορούν να φυτευθούν όλον τον χρόνο εκτός από τις περιόδους ακραίων κλιματικών φαινομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φύτευση πραγματοποιείται είτε το φθινόπωρο, είτε στις αρχές με μέσα της άνοιξης. Το βάθος του λάκκου είναι 30-40 cm και η διάμετρος 20 cm. Αμέσως μετά την φύτευση ακολουθεί πότισμα. 

 

Φυτεύοντας την Ρίγανη - Ματσάκι


 

 

Η Φύτευση της Ρίγανης στην Γλάστρα ή την Ζαρντινιέρα


Η ρίγανη μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Γιαυτόν τον σκοπό επιλέγονται φυτοδοχεία βάθους τουλάχιστον 40 cm. Εξασφαλίζεται η άριστη αποστράγγιση, και έπειτα εφαρμόζεται το εδαφικό μίγμα το οποίο αποτελείται από ελαφρόπετρα ή ζεόλιθο, από κομπόστ καθώς και από καλής ποιότητας κηπαίο χώμα σε αναλογίες 1: 1: 1. Πραγματοποιείται η φύτευση και αμέσως μετά ακολουθεί πότισμα.

 


 

Αφήστε ένα σχόλιο