Η Συστηματική Λίπανση της Τριανταφυλλιάς

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 27/02/2018 0 Σχόλια Τριανταφυλλιά: Φύτευση, Συντήρηση και Φροντίδα,

 

Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

 

Συστηματική Λίπανση της Τριανταφυλλιάς - Τριανταφυλλιά

 

 

 

Γιατί Πρέπει να Γίνεται Συστηματική Λίπανση της Τριανταφυλλιάς

 

Η τριανταφυλλιά ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των φυτών που είναι ιδιαίτερα απαιτητικά στον εφοδιασμό τους με θρεπτικά στοιχεία. Η πλούσια ανθοφορία της αλλά και η κανονική ανάπτυξη της εξαρτάται από τις ποσότητες και το είδος των μακροστοιχείων και μικροστοιχείων τα οποία έχει στην διάθεσή της, σε κάθε βλαστικό ή ανθικό κύκλο.

Η επάρκεια των θρεπτικών προάγει την ικανότητα της τριανταφυλλιάς να αντιμετωπίζει με μεγάλη επιτυχία εχθρούς και ασθένειες,  προωθεί την ισορροπημένη βλάστηση και ενθαρρύνει την πλούσια ανθοφορία.

Η έλλειψη αυτών των στοιχείων, που ονομάζεται τροφοπενία, οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Οι τροφοπενίες στην τριανταφυλλιά γίνονται πάντοτε φανερές, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο έντονα, ανάλογα με τον βαθμό έλλειψης του ή των θρεπτικών στοιχείων. Τα συμπτώματα των τροφοπενιών, εκδηλώνονται στα φύλλα, τα άνθη, αλλά και τους βλαστούς, τα κλαδιά ή τους οφθαλμούς του φυτού.

 


 

 

Ο Ρόλος των Κυριότερων Θρεπτικών στην Ανάπτυξη και Ανθοφορία της Τριανταφυλλιάς

 

Η τριανταφυλλιά μπορεί, χωρίς υπερβολή, να αποκληθεί μεγάλος καταναλωτής αζώτου. Το άζωτο αποτελεί εκείνο το στοιχείο που στηρίζει την ομαλή ανάπτυξη του φυτού σε κάθε βλαστικό ή ανθικό κύκλο. Η σημασία του γίνεται φανερή στην έλλειψή του: φυτά καχεκτικά, φύλλα χλωρωτικά - πρώτα τα παλαιότερα-, μειωμένη ή ελάχιστη ανάπτυξη μπουμπουκιών.Συστηματική Λίπανση της Τριανταφυλλιάς - Τροφοπενία ΣιδήρουΣυστηματική Λίπανση της Τριανταφυλλιάς - Τροφοπενία Καλίου

Ο φώσφορος συντελεί στην ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήματος αλλά και στην παραγωγή λουλουδιών. Συμπτώματα τροφοπενίας φωσφόρου στην τριανταφυλλιά εκδηλώνονται στα παλαιά φύλλα, τα οποία πέφτουν από το φυτό χωρίς να κιτρινίσουν, στους βλαστούς, οι οποίοι παρουσιάζονται αδύναμοι, ενώ και τα μπουμπούκια που είναι λιγότερα, αργούν να αναπτυχθούν ή αναπτύσσονται ελάχιστα.

Το κάλιο είναι εκείνο το στοιχείο το οποίο προάγει την ανθοφορία της τριανταφυλλιάς, συντελεί στον κανονικό χρωματισμό των λουλουδιών της, ενισχύει την άμυνα της απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες και υποστηρίζει την ανάπτυξη της ρίζας της.

Η τροφοπενία καλίου εκδηλώνεται με την υστέρηση της ανάπτυξης ανθοφορίας καθώς και με την ύπαρξη αδύναμων μίσχων λουλουδιών και καχεκτικών ή παραμορφωμένων μπουμπουκιών.

Τέλος ο σίδηρος, ο οποίος έχει βασικό ρόλο στην σύνθεση της χλωροφύλλης, συντελεί ανάμεσα στα άλλα στον κανονικό χρωματισμό των φύλλων της τριανταφυλλιάς. Η έλλειψή του οδηγεί στον χαρακτηριστικό της τροφοπενίας μεταχρωματισμό, όπου το έλασμα του φύλλου είναι κίτρινο ενώ τα νεύρα παραμένουν πράσινα.

 


 

 

Πως Γίνεται η Λίπανση της Τριανταφυλλιάς

 

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς γίνεται με την εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος, με αναλογία βασικών θρεπτικών 1: 0,5 :1, από την αρχή της άνοιξης μέχρι τα μέσα προς τα τέλη του φθινοπώρου. Η συχνότητα εφαρμογής είναι κάθε 30 με 40 ημέρες, εκτός από την περίοδο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ειδικά για την περίοδο της άνθησης, μπορεί αντί για το παραπάνω, να γίνει χρήση πλήρους λιπάσματος με αναλογία βασικών θρεπτικών 0,5: 0,5 :1.

Για την κάλυψη των αναγκών της τριανταφυλλιάς σε σίδηρο, συνιστάται η εφαρμογή ενός σκευάσματος που περιέχει το στοιχείο σε χηλική μορφή, 3 έως 4 φορές μέσα σε κάθε βλαστική περίοδο.

Τέλος, συνιστάται να γίνεται η διαφυλλική εφαρμογή 1 έως 2 φορές ανά βλαστική περίοδο, ενός σκευάσματος ιχνοστοιχείων.

 

Συστηματική Λίπανση της Τριανταφυλλιάς - Λίπανση της Τριανταφυλλιάς


 

Αφήστε ένα σχόλιο