Το Χειμερινό Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 26/12/2017 0 Σχόλια Τριανταφυλλιά: Φύτευση, Συντήρηση και Φροντίδα,

 

ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

 

1. Το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς πραγματοποιείται από τα μέσα Δεκεμβρίου στις βόρειες περιοχές και από τις αρχές του Ιανουαρίου στις νότιες μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν οι τριανταφυλλιές βρίσκονται στην περίοδο ανάπαυσης. Ακόμα και στην περίπτωση που τα φυτά δεν έχουν ρίξει πλήρως τα φύλλα τους το κλάδεμα διεξάγεται αυτήν την περίοδο, αφαιρώντας και αυτά τα ενδεχωμένως λίγα φύλλα που έχουν απομείνει. Το κλάδεμα αποφεύγεται τις ημέρες με μεγάλες παγωνιές και όταν επικρατεί παγετός.

 

 

 

2. Χρήσιμα σύνεργα για ασφαλές κλάδεμα αποτελούν το απαραίτητα κοφτερό ψαλίδι κλαδέματος, το οποίο κόβει το ξύλο και δεν πληγώνει “μασώντας” τον φλοιό και δημιουργώντας εκτεταμένες μη κανονικές τομές, καθώς και ένα καλής ποιότητας δερμάτινο ζευγάρι γάντια για την προστασία των χεριών από τα αγκάθια της τριανταφυλλιάς.

 

3. Οι κλάδοι των θαμνωδών τριανταφυλλιών κλαδεύονται στο 1/3 με 1/4 του μήκους τους από την βάση. Εάν το φυτό είναι εύρωστο μπορούν να αφεθούν μέχρι 7 κλαδιά και σε αποστάσεις τέτοιες μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό κύπελλο. Σε λιγότερο ζωηρά φυτά αφήνονται 3-4 κλαδιά.

 

 

 

4. Η ίδια τακτική ακολουθείται και για τις δενδρώδεις τριανταφυλλιές, λαμβάνοντας όμως υπόψιν ότι ειδικά για τις νεότερες και όχι ακόμα καλοσχηματισμένες οι κύριοι κλάδοι - βραχίονές τους πάνω από το επίπεδο διασταύρωσης αποτελούν την βάση και για την μόνιμη ‘’μηχανική’’ στήριξη της εκάστοτε νέας βλάστησης, οπότε η κατανομή τους γύρω από τον κορμό πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ισαπέχουν. Στις δενδρώδεις τριανταφυλλιές αφήνονται 3-5 κύριοι κλάδοι - βραχίονες.

 

5. Στις τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης το κλάδεμα πραγματοποιείται κάθε 2 - 3 χρόνια βραχύνοντας τα κλαδιά στο 1/3 με 1/4 του μήκους τους από την βάση και εφόσον έχουν καλύψει την επιθυμητή επιφάνεια οι κλάδοι που περισσεύουν κόβονται τελείως.

 

6. Σε όλες τις τριανταφυλλιές και ανεξαρτήτως μορφής και σχήματος οι ασθενικοί και ξεραμένοι κλάδοι αφαιρούνται ολότελα. Επίσης η κλαδευτική τομή πραγματοποιείται 1cm πάνω από έναν οφθαλμό ο οποίος βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά των κλαδιών και οι τομές καλύπτονται με πάστα επικάλυψης για γρήγορη επούλωση και προστασία.

 

7. Μετά το κλάδεμα ακολουθεί ψεκασμός των τριανταφυλλιών με ένα χαλκούχο σκεύασμα.

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο