Χειμερινή Λίπανση του Γκαζόν (Χλοοτάπητα)

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 03/12/2017 0 Σχόλια Σπορά, Εγκατάσταση, Συντήρηση και Φροντίδα του Γκαζόν (Χλοοτάπητα),

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΝ (ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ)

 

1. Η χειμερινή λίπανση πραγματοποιείται μόνο για τους χλοοτάπητες (γκαζόν) αγρωστωδών ψυχρής εποχής, δηλαδή για τα είδη Festuca (Φεστούκα), Poa (Πόα), Lolium (Λόλιο), Agrostis (Άγροστη) καθώς και τα μίγματα αυτών. Αντιθέτως, για τα θερμόφιλα είδη Cynodon (Ουγκάντα), Zoysia (Ζοϋσία), Paspalum (Πασπάλουμ), Penisetum (Κικούγιου) και Stenotaphrum (Στενόταφρος) δεν ενδείκνυται, με εξαίρεση την Dichondra repens (Διχόντρα).

 

 

2. Τα λιπάσματα που εφαρμόζονται μπορούν να είναι είτε οργανικά είτε ανόργανα. Τα οργανικά έχουν το πλεονέκτημα της σταδιακής απόδοσης των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος και κατ΄ επέκταση στο ριζικό σύστημα των ποωδών που συνθέτουν τον χλοοτάπητα, ενώ συνάμα ενισχύουν και αναζωογονούν τους ωφέλιμους και αναγκαίους μικροοργανισμούς του εδάφους. Από τα ανόργανα, τα βραδείας ή ελεγχόμενης αποδέσμευσης λιπάσματα απελευθερώνουν και αυτά σταδιακά τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

 

 

3. Οι ποσότητες λιπάσματος που θα πρέπει να εφαρμοσθούν εξαρτώνται από το είδος ή τα μίγματα των ειδών που αποτελούν τον χλοοτάπητα, την ηλικία αυτού καθώς και από τον τον τύπο του εδάφους. Ενδεικτικά για την χειμερινή λίπανση του γκαζόν, η οποία πραγματοποιείται από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι τις αρχές χειμώνα, αναφέρονται οι εξής ποσότητες ανά στρέμμα χλοοτάπητα: 12-15 kg N, 3-5 kg P2O5, 12-15 kg K2O και 2 kg MgO.

 

4. Η εφαρμογή του λιπάσματος πραγματοποιείται είτε με ειδικό λιπασματοδιανομέα είτε με το χέρι μετά από το κούρεμα του χλοοτάπητα και κατόπιν ακολουθεί άφθονο πότισμα.

 

Αφήστε ένα σχόλιο