Πότε, Που και Πως Φυτεύονται οι Νάρκισσοι

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 06/10/2017 0 Σχόλια


ΠΟΤΕ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΑΡΚΙΣΣΟΙ

 

Πότε, Που και Πως Φυτεύονται οι Νάρκισσοι

 

 

Εποχή φύτευσης και επιλογή θέσης

 

Που και Πως Φυτεύονται οι Νάρκισσοι

 

Οι νάρκισσοι είναι πολυετή βολβώδη φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου με άνθη απλά ή διπλά, ιδιαίτερα εύοσμα, μεγάλου χρωματικού εύρους. Η περίοδος φύτευσης των βολβών που προορίζονται για τον κήπο, την βεράντα ή το μπαλκόνι ξεκινά τον Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο για τις ψυχρότερες περιοχές και έως τα μέσα Δεκεμβρίου για τις θερμότερες.

 

Οι νάρκισσοι αναπτύσσονται εξίσου καλά και σε πλήρη έκθεση στον ήλιο αλλά και σε ελαφρά σκιά, ιδιαίτερα στην Νότια Ελλάδα καθώς και στα νησιά. Αν και γενικά θεωρούνται ανθεκτικοί στο κρύο, είναι χρήσιμο σε περιοχές όπου η θερμοκρασία τον χειμώνα κατεβαίνει συχνά πιο χαμηλά από τους -5 με -7 0C, να καλύπτεται η επιφάνεια του εδάφους όπου έχουν φυτευθεί, με μία στρώση άχυρου ή φλοιού πεύκου πάχους 8 με 10 cm. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό το προστατευτικό στρώμα μπορεί να αφαιρεθεί ή ειδικά ο φλοιός μπορεί και να παραμείνει χρησιμεύοντας τόσο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ζιζανίων όσο και για την συγκράτηση της αναγκαίας εδαφικής υγρασίας.  

 

Για την επίτευξη εξαιρετικής χρωματικής εντύπωσης συνιστάται, όπως σχεδόν για όλα τα βολβώδη, οι νάρκισσοι να φυτεύονται στο έδαφος σε ομάδες των 5-12 βολβών της ίδιας ποικιλίας ή εάν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος να συνδυάζονται με άλλα ποώδη και βολβώδη φυτά των οποίων η ανθοφορία συμπίπτει με αυτήν των ναρκίσσων.

 


 

 

Προετοιμασία για φύτευση του νάρκισσου στο εδάφος

 

Πότε και Πως Φυτεύονται οι Νάρκισσοι

 

 

 

Ο νάρκισσος αναπτύσσεται καλύτερα στα ελαφρά, γόνιμα και με άριστη αποστράγγιση εδάφη. Σε αυτά τα εδάφη προστίθεται οργανική ουσία σε αναλογία όγκου εδάφους-οργανικής ουσίας (τύρφης ή κομπόστ) 4:1-2. Εάν το χώμα που πρόκειται να φυτευθούν οι βολβοί είναι περισσότερο αργιλώδες προστίθεται τύρφη ή κομπόστ μαζί με ποταμίσια άμμο ή βερμικουλίτη σε αναλογία 1:1:1. Πριν την ενσωμάτωση όλων των υλικών στο έδαφος, το οποίο θα κατεργασθεί μέχρι βάθους 40 cm, γίνεται η βασική λίπανση του νάρκισσου, διασκορπίζοντας 80 – 100 g λιπάσματος του τύπου 5-10-5 για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

 

 

 

 


 

 

Προετοιμασία για φύτευση του νάρκισσου σε γλάστρα

 

Πως Φυτεύονται οι Νάρκισσοι

 

 

 

Προτού φυτευθούν οι βολβοί σε γλάστρα ή σε διαφορετικού τύπου φυτοδοχεία, εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγισή τους αφενός ανοίγοντας τρύπες στον πάτο των φυτοδοχείων και αφετέρου προσθέτοντας στον πυθμένα τους ένα στρώμα πάχους 3-5 cm  ελαφρόπετρας  μεγέθους φουντουκιού.  Έπειτα συντίθεται το εδαφικό μίγμα που αποτελείται από καλής ποιότητας  συσκευασμένο κηπαίο χώμα, τύρφη ή κομπόστ και περλίτη, σε αναλογία 1:1:1, συμπληρώνεται με 5 γραμμάρια λιπάσματος του τύπου 5-10-5 ανά λίτρο εδαφικού μίγματος, ανακατεύεται και τέλος βρέχεται καλά.

 

 

 

 


 

 

Φύτευση στο έδαφος


 

Πότε Φυτεύονται οι Νάρκισσοι

 

Η φύτευση  μπορεί να γίνει είτε κατά ξεχωριστές θέσεις είτε ομαδικά. Στις ξεχωριστές θέσεις ανοίγεται τρύπα και φυτεύεται ένας βολβός ναρκίσσου. Στην ομαδική φύτευση οι βολβοί τοποθετούνται σε αυλάκια ή σε μια ευρύτερη περιοχή αφού πρώτα έχει μετατοπισθεί το χώμα. Ύστερα σκεπάζονται με το χώμα και πατιέται πολύ ελαφρά το έδαφος.

 

Η φύτευση στις θερμές περιοχές πραγματοποιείται σε βάθος 10 έως 12 εκατοστά ενώ στις ψυχρότερες περιοχές οι βολβοί τοποθετούνται σε βάθος 12 έως 15 εκατοστά. Το βάθος φύτευσης εξαρτάται και από τον τύπο του εδάφους καθώς στα ελαφρά αμμώδη οι βολβοί φυτεύονται λίγο βαθύτερα ενώ στα μέσης σύστασης τοποθετούνται πιο κοντά στην επιφάνεια. Η απόσταση από βολβό σε βολβό κυμαίνεται από 5 έως 7 εκατοστά. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία φύτευσης ακολουθεί άφθονο πότισμα.

 


 

 

Φύτευση σε γλάστρες

 

 

 

Φύτευση του Νάρκισσου στο Έδαφος

Οι γλάστρες ή τα φυτοδοχεία στα οποία θα φυτευθούν οι βολβοί του νάρκισσου θα πρέπει να είναι στις ψυχρότερες περιοχές πλήρως εκτεθειμένα στον ήλιο ενώ στις θερμότερες η ελαφρά σκίαση θα αποβεί περισσότερο επωφελής.

 

Κατάλληλα φυτοδοχεία για την φύτευση των βολβών είναι εκείνα των οποίων το ύψος είναι μεγαλύτερο των 20 cm. Εάν πρόκειται να φυτευθούν πολλοί βολβοί μαζί σε μία γλάστρα ή φυτοδοχείο η μεταξύ τους απόσταση συνιστάται να είναι 5 με 7 εκατοστά, για αρτιότερο οπτικά αποτέλεσμα, ενώ το βάθος θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 εκατοστών. 

 
Η φύτευση πραγματοποιείται ρίχνοντας αρχικά ποσότητα εδαφικού μίγματος μέχρι περίπου το 1/3 της γλάστρας. Ύστερα τοποθετείται ο βολβός και καλύπτεται με το εδαφικό μίγμα μέχρι 2-3 cm απόσταση από τα “χείλη” του  φυτοδοχείου. Αμέσως μετά ακολουθεί άφθονο πότισμα. 

 


 

Αφήστε ένα σχόλιο