
Ίσως σε κάποιους ακούγεται παράταιρο: λαχανόκηποι στις ταράτσες οικιών ή πολυκατοικιών; Κι όμως είναι πραγματικό γεγονός, ένα φαινόμενο που συναντά κανείς από το Τόκυο μέχρι την Νέα Υόρκη, και από τη Λισσαβώνα έως το Γιοχάνεσμπουργκ, τα τελευταία δε χρόνια, μπορούμε να δούμε λαχανόκηπους και στις ταράτσες ελληνικών πόλεων, όπως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κ.λπ.
Σκοπός της δημιουργίας αυτών των λαχανόκηπων είναι ο εφοδιασμός των καλλιεργητών τους με φρέσκα και ποιοτικά γεωργικά προϊόντα. Παράλληλα όμως αξίζει να σημειωθεί και τούτο: η άσκηση της αστικής γεωργίας δωμάτων και στεγών πέρα από την παραγωγή εκλεκτών γεωργικών αγαθών, συμβάλλει και στην δημιουργία φυσικών και δημοσίων αγαθών, όπως βιοποικιλότητα, ελκυστικά αισθητικώς αστικά τοπία, κ.α., καθώς και στην λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, αφού έχει αποδεδειχθεί ότι η πλήρης φύτευση των ταρατσών έχει σαν αποτέλεσμα την διαφορά θερμοκρασίας από 1-5 °C στα κάτωθι των διαμερίσματα, με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη για τους οικούντες.
Στις ελληνικές συνθήκες, ένας ταρατσόκηπος 100 τετραγωνικών, μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού, με λογικό κόστος. Κατά την φάση του σχεδιασμού – η οποία αποτελεί και την βάση για την επιτυχία του – μελετώνται ο προσανατολισμός, το μικροκλίμα, ο βιολογικός κύκλος και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις των προς καλλιέργεια φυτών. Η διαμόρφωση παρτεριών, η χρήση ζαρντινιερών ή γλαστρών, το κατάλληλο εδαφικό μίγμα, η δυνατότητα συστηματικής άρδευσης μέσω αυτομάτου τύπου ποτίσματος, αποτελούν στοιχειά τα οποία συμβάλλουν και αυτά στην επιτυχή δημιουργία ενός ταρατσόκηπου.
| ΕΙΔΟΣ | ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ (φυτά/m²) | ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ (kg/φυτό) |
| ΤΟΜΑΤΑ | 2-5 | 1,5-3 |
| ΠΙΠΕΡΙΑ | 3-5 | 1,5-2,5 |
| ΑΓΓΟΥΡΙ | 1-2 | 2-4 |
| ΜΑΡΟΥΛΙ | 4-8 | 1-1,5 |
| ΜΠΡΟΚΟΛΟ | 2-4 | 1,5-2 |
| ΣΠΑΝΑΚΙ | 6-12 | 0,2-0,3 |
Από Αριστερά προς τα Δεξιά:


Αφήστε ένα σχόλιο