Η Αγροτική Ζωή στην Ζωγραφική Τέχνη: Jean-Francois Millet

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 14/05/2017 0 Σχόλια

 

Η Αγροτική Ζωή στην Ζωγραφική Τέχνη: Jean-Francois Millet

 

1. Η σχολή της Barbizon

Καλλιτεχνική αποικία-κίνηση που δημιουργήθηκε στο ομώνυμο χωριό, το οποίο βρισκόταν λίγο έξω από το Παρίσι, από ζωγράφους μπαιλντισμένους με την κρατούσα ακαδημαική ζωγραφική του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, που αδυνατούσε να εκφράσει αισθητικά τις συγκλονιστικές αλλαγές που συντελούνταν στην τότε γαλλική κοινωνία. Εξέχουσα μορφή και συνιδρυτής αυτής της σχολής ήταν ο Jean-Francois Millet.

 

2. Ο ζωγράφος

2.1. Ανοίγοντας νέους καλλιτεχνικούς δρόμους ως εισηγητής ενός πρωτόφαντου ρεαλισμού, εστίασε την θεματολογία του στην αφήγηση της αγροτικής ζωής, στην αφήγηση της ζωής των Γάλλων αγροτών της εποχής του, και όχι με την ματιά ενός ηθογράφου αλλά με την ματιά ενός πρωτοπόρου που συγκέρασε το τοπίο και τους ανθρώπους του σε ένα αξεδιάλυτο, άρτιο οργανικά, συνεκτικό  πλέγμα. Αν τα προιόντα του ακαδημαισμού μύριζαν μούχλα, οι πίνακες του Millet ανέδυαν και αναδύουν φρέσκο καλλιεργημένο χώμα.

2.2. Γυιός Νορμανδών χωρικών, γεννήθηκε το 1814 στην  Γκρεβίλ. Χωρίς να αποφύγει την αγροτική εργασία, σύντομα έδειξε την κλίση του στην ζωγραφική. Μετά τα πρώτα μαθήματα που πήρε στο Χερβούργο υπό τον Paul Dumouchel, και τα δυό χρονια που πέρασε με δάσκαλο τον Lucien-Theophile Langlois, έλαβε υποτροφία και μετακόμισε στο Παρίσι, όπου στην Ecole des Beaux-Arts μαθήτευσε διπλα στον Paul Delaroche. To 1849 εγκαταστάθηκε στην Barbizon την οποία δεν εγκατέλειψε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1875. Άφησε πίσω του εννιά παιδιά και πάνω από διακόσους πίνακες. Άφησε πίσω του ένα παμέγιστης αξίας διαχρονικό έργο ικανό να εμπνεύσει και να συγκινήσει τον οικουμενικό άνθρωπο.

 

3. Έργα

 

          

 

 

                                                        

 

 

          

 

 

                                                 

 

 

          

 

 

          

 

 

          

 

 

          

 

 

          

 

 

          

 

 

          

 

 

                                                           

 

 

                                          

 

 

                             

 

 

                  

 

 

                                                          

 

 

                 

 

 

                 

 

 

                 

 

 

                 

 

 

                 

 

 

                  

 

 

                 

 

 

                 

 

 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο