Φροντίδα και Επανάνθιση του Αλεξανδρινού

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 29/11/2018 0 Σχόλια Φυτά Εσωτερικού Χώρου,

 

Φροντίδα και Επανάνθιση του Αλεξανδρινού

 

1. Επανάνθιση του Αλεξανδρινού (Euphorbia pulcherrima), Τα Βράκτια Φύλλα

 

Η φροντίδα και επανάνθιση του Αλεξανδρινού, αυτού του κλασικού και κατά κάποιον τρόπο απαραίτητου φυτού για τον στολισμό οικιών ή και επαγγελματικών χώρων την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, είναι δύο θέματα που σχετίζονται στενά μεταξύ τους. Διότι από την φροντίδα και την ορθή συντήρηση των φυτών στο διάστημα των εορτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η δυνατότητα για επανάνθιση του Αλεξανδρινού τα επόμενα Χριστούγεννα.

 

Ωστόσο, αν και η φροντίδα των Αλεξανδρινών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, το ζήτημα της επανάνθισής τους θα μπορούσε να ειπωθεί πως είναι περισσότερο κοπιαστικό και προϋποθέτει συστηματική και σε βάθος χρόνου μεταχείριση των φυτών. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, αξίζει κανείς να προσπαθήσει για να δεί τα επόμενα Χριστούγεννα το Αλεξανδρινό του και πάλι ανθισμένο.

 


 

2. Επανάνθιση του Αλεξανδρινού (Euphorbia pulcherrima), Ποικίλα Χρώματα

 

Βασικές Πληροφορίες για το Αλεξανδρινό

 

Το Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια (Euphorbia pulcherrima) είναι πολυετής φυλλοβόλος θάμνος ο οποίος φθάνει σε ύψος μέχρι τα 4 m. Κατάγεται  από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής και συνεπώς αυτοφύεται σε περιβάλλοντα θερμά, με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία καθώς και με πολλές και συχνά ραγδαίες βροχές. Τα άνθη του Αλεξανδρινού είναι ερμαφρόδιτα, αλλά δεν είναι αυτά που προσδίδουν την καλλωπιστική αξία στο φυτό. Αυτήν την οφείλει στα μεταμορφωμένα φύλλα που αναπτύσσονται γύρω από τα άνθη και τα προστατεύουν και τα οποία ονομάζονται παράφυλλα ή βράκτια.

 


 

3. Επανάνθιση του Αλεξανδρινού (Euphorbia pulcherrima), Το Φυτό ως Δώρο

 

Φροντίδα του Αλεξανδρινού

 

Έχοντας υπόψιν του κανείς τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται πως όσο πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης του φυτού είναι το περιβάλλον στο οποίο θα τοποθετηθεί το Αλεξανδρινό, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η προσαρμογή του αλλά και η διατήρησή του. Για αυτόν τον λόγο συστήνεται όπως:

  • Τα Αλεξανδρινά να τοποθετούνται σε θέσεις πολύ φωτεινές - για παράδειγμα δίπλα σε κάποιο παράθυρο, χωρίς όμως τα φύλλα των φυτών να ακουμπούν στα τζάμια
  • Να αποφεύγεται η τοποθέτηση των κοντά σε τζάκια, καλοριφέρ ή άλλες εστίες θερμότητας
  • Να αποφεύγεται η τοποθέτηση των Αλεξανδρινών σε χώρους εκτεθειμένους σε ψυχρά ή πολύ θερμά ρεύματα αέρος
  • Τα φυτά να ποτίζονται, όταν το εδαφικό μείγμα στην γλάστρα έχει σχεδόν στεγνώσει, με άφθονο νερό θερμοκρασίας δωματίου και το οποίο θα πρέπει να αφήνεται να στραγγίζει εντελώς, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει πιατάκι κάτω από την γλάστρα, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ούτε και σε αυτό να μένει νερό
  • Ο χώρος στον οποίον πρόκειται να τοποθετηθούν τα Αλεξανδρινά να έχει ημερήσια θερμοκρασία μέχρι τους 18 °C και νυχτερινή όχι μικρότερη των 10 °C

Σε αυτό το σημείο αξίζει να ειπωθεί πως οποιαδήποτε απόκλιση από τα θερμοκρασιακά μέγιστα και ελάχιστα, θα έχει ως αποτέλεσμα την συντόμευση του χρόνου του ζωηρού και ελκυστικού χρωματισμού των βρακτίων φύλλων. Επιπροσθέτως, ένα ακόμα στοιχείο που σχετίζεται με την ορθή συντήρηση των φυτών, είναι πως τα Αλεξανδρινά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και μέχρι την αρχή της άνοιξης, δεν χρειάζονται λίπανση.

 


 

 

Η Περίοδος του Ληθάργου των Αλεξανδρινών

 

Η προσπάθεια για επανάνθιση του Αλεξανδρινού ξεκινά από την στιγμή που τα φυτά, ολοκληρώνοντας τον ετήσιο κύκλο τους, θα ρίξουν περίπου τα μισά φύλλα τους. Τότε, το πότισμα σταδιακά μειώνεται και αραιώνει, μέχρι το εδαφικό μείγμα στην γλάστρα να δείχνει εντελώς στεγνό. Μόλις ρίξουν όλα τους τα φύλλα - σημάδι πως πλέον έχουν εισέλθει στην ληθαργική περίοδο - τα Αλεξανδρινά μεταφέρονται σε χώρο πλήρως σκοτεινό, του οποίου η θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους 10 °C, για να περάσουν τον χειμώνα. Σε αυτήν την φάση, η μόνη άλλη φροντίδα που πρέπει να έχουν είναι το ελάχιστο πότισμα ώστε να μην στεγνώσει τελείως το ξύλο των φυτών.  

 


 

4. Επανάνθιση του Αλεξανδρινού (Euphorbia pulcherrima), Στόλισμα Τραπεζιού

 

Για την Επανάνθιση του Αλεξανδρινού

 

Έχοντας μπεί η άνοιξη τα φυτά μπορούν πλέον να βγούν από τον χώρο διαχείμασης και να μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερη γλάστρα. Κατάλληλο εδαφικό μείγμα για την μεταφύτευση των Αλεξανδρινών είναι αυτό που αποτελείται από:

Αμέσως μετά την μεταφύτευση τα Αλεξανδρινά κλαδεύονται στα 12 με 15 cm και τοποθετούνται σε χώρο εσωτερικό και φωτεινό, του οποίου η θερμοκρασιακή διακύμανση είναι από 12 έως 23 °C. Με την παρέλευση του κινδύνου των παγετών, τα φυτά μπορούν πλέον να τοποθετηθούν σε εξωτερικό ημισκιερό χώρο, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα λιπαίνονται με υγρό λίπασμα του τύπου 20-20-20 μία φορά ανά δεκαπενθήμερο - λίπανση η οποία θα σταματήσει περίπου στα μέσα του Δεκέμβρη.

 

Από τις αρχές του Σεπτέμβρη το αργότερο, τα Αλεξανδρινά μεταφέρονται και πάλι σε εσωτερικό φωτεινό χώρο με επιθυμητή θερμοκρασία περιβάλλοντος τους 18 με 23 °C. Κατόπιν, μπαίνοντας ο Οκτώβριος και μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη τα Αλεξανδρινά θα πρέπει να σκεπάζονται την νύχτα σε καθημερινή βάση ώστε να βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι για 12 έως 15 ώρες. Εντέλει, εφόσον γίναν όλα με τον τρόπο που περιγράφηκε ανωτέρω, από τις 16 Δεκεμβρίου και μετά τα Αλεξανδρινά θα έχουν αποκτήσει το ελκυστικό και ζωηρό χρωματισμό των βράκτιων φύλλων τους.

 

Η επανάνθιση του Αλεξανδρινού θα είναι πλέον γεγονός και το φυτό θα δώσει για ακόμα μια χρονιά την ιδιαίτερη διακοσμητκή Χριστουγεννιάτικη νότα στους χώρους στους οποίους θα τοποθετηθεί.

 


 

Αφήστε ένα σχόλιο