Χειμερινή Φροντίδα της Αζαλέας και του Ροδόδεντρου

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 29/01/2018 0 Σχόλια Καλλωπιστικοί Θάμνοι,

 

Χειμερινή Φροντίδα της Αζαλέας και του Ροδόδεντρου

 

Χειμερινή Φροντίδα της Αζαλέας και του Ροδόδεντρου

 

 

Έμμεσα Μέτρα Χειμερινής Φροντίδας

 

Η χειμερινή φροντίδα της αζαλέας και του ροδόδεντρου θα μπορούσαμε να πούμε πως ξεκινά λίγο έως πολύ νωρίτερα. Η θρέψη και η άρδευση, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών, συντελούν με τις κατάλληλες μεταχειρίσεις και στην σκληραγώγησή τους ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν την περίοδο του χειμώνα δίχως απώλειες.

 

Το πότισμα της αζαλέας και του ροδόδεντρου το φθινόπωρο σταδιακά μειώνεται, φθάνοντας στις 1 έως 2 αρδεύσεις την εβδομάδα προς το τέλος αυτού και εφόσον δεν έχουν προηγηθεί βροχές. Εάν το φθινόπωρο είναι βροχερό και η υγρασία του εδάφους ικανοποιητική τότε δεν πραγματοποιείται καθόλου πότισμα.

 

Σε σχέση με την λίπανση, η χειμερινή φροντίδα της αζαλέας και του ροδόδεντρου ξεκινά από τα μέσα του καλοκαιριού. Τότε πρέπει να γίνει η τελευταία εφαρμογή λιπασμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, η λίπανση των φυτών μετά από αυτό το χρονικό όριο θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή βλαστών οι οποίοι δεν θα προλάβουν να ξυλοποιηθούν για τον χειμώνα καθιστώντας την αζαλέα ευάλωτη όχι μόνο στους παγετούς αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Χειμερινή Φροντίδα της Αζαλέας και του Ροδόδεντρου - Άμεσα Μέτρα

 

 

Άμεσα Μέτρα για την Χειμερινή Φροντίδα της Αζαλέας και του Ροδόδεντρου

 

Σε περιοχές όπου οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές ή/και συμβαίνει να πέφτουν συχνά κάτω από τους -3 οC, τότε είναι απαραίτητη η άμεση προφύλαξη των φυτών - ιδαίτερα εάν η ποικιλία βρίσκεται κοντά στο κατώτατο θερμοκρασιακά όριο αντοχής.

 

Ένα χρήσιμο και αξιόπιστο μέτρο για την προστασία των φυτών από το κρύο, είναι η κάλυψη του επιφανειακού εδάφους γύρω από το φυτό με οργανικά υλικά. Κατάλληλα υλικά για αυτήν την εργασία είναι ο φλοιός των πεύκων, το άχυρο καθώς και οι πευκοβελόνες.

Τα ξερά φύλλα δεν αποτελούν ιδανική λύση, παρά μόνο αν τεμαχιστούν, διότι στην αντίθετη περίπτωση έχουν την τάση να δημιουργούν ένα παχύ στρώμα γύρω από το φυτό, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τις ρίζες της αζαλέας και του ροδόδεντρου.

 

Το πάχος του προστατευτικού στρώματος είναι ανάλογο με το πόσο χαμηλά πέφτουν οι θερμοκρασίες. Γενικά κυμαίνεται από 7 έως 15 cm, ωστόσο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην καλύψει εντελώς την περιοχή γύρω από τον κορμό (λαιμό) των φυτών. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μπορούν να προκληθούν σήψεις ή προσβολές από έντομα που θα ζημιώσουν ή και θα καταβάλουν εντελώς το φυτό.

 

Σε περιοχές όπου επικρατούν συχνοί δυνατοί χειμερινοί άνεμοι και οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν εξαιρετικά χαμηλά, ένας επιπλέον τρόπος προφύλαξης της αζαλέας και του ροδόδεντρου είναι η κάλυψη του φυτού με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα ή με οποιοδήποτε άλλο υφασμάτινο υλικό ή λινάτσα. Βέβαια στις δύο τελευταίες περιπτώσεις χρειάζεται να δημιουργηθεί κάποιου είδους ανθεκτικός σκελετός όπου πάνω σε αυτόν θα προσαρμοσθούν τα υλικά, τα οποία δεν πρέπει να αγγίζουν καθόλου το ίδια τα φυτά.

 

Εφόσον όλα γίνουν με τον αρμόζοντα τρόπο, η ανοιξιάτικη εκρηκτική ανθοφορία της αζαλέας και του ροδόδενδρου θα πραγματοποιηθεί δίχως προβλήματα, γεμίζοντας με χρώματα τον κήπο.

 

Χειμερινή Φροντίδα της Αζαλέας και του Ροδόδεντρου - Φυτό Αζαλέας

 


 

Αφήστε ένα σχόλιο