Η Ασπιδίστρα στο Σπίτι, στο Γραφείο, στον Κήπο
Η Ασπιδίστρα (Aspidistra elatior), διεκδικεί την ολική επαναφορά στις προτιμήσεις των φίλων των φυλλωδών καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού χώρου, και όχι άδικα, αφού:
-
Είναι ένα κομψότατο είδος με ασυνήθιστα μεγάλα βαθέος πράσινου χρωματισμού φύλλα
-
Έχει ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης όντας εξαιρετικά μεγάλης αντοχής φυτό, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την Αγγλική κοινή ονομασία της η οποία είναι Cast Iron Plant (σε ελεύθερη μετάφραση: χαλύβδινο φυτό)
-
Επιπροσθέτως αξιοποιεί οποιανδήποτε θέση με λιγοστό φωτισμό στο σπίτι και στο γραφείο, αφού είναι κατεξοχήν σκιόφυλλο είδος
Από την άλλη, ουδείς μπορεί να αγνοήσει και την σχετική ευελιξία της, αφού ενώ κατατάσσεται στα φυτά εσωτερικών χώρων, μπορεί άνετα να φυτευτεί και στον κήπο, σε εκείνες τις περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους -5 ºC.
Καταγωγή της Ασπιδίστρας & Οικοπεριβάλλον
Η Ασπιδίστρα έχει αμιγώς νησιώτικη καταγωγή, μιας και είναι ιθαγενές φυτό των νησιών του Νοτίου Ιαπωνικού Αρχιπελάγους. Το εκεί κλίμα είναι υγρό υποτροπικό, με τη μέση ετήσια θερμοκρασία να ανέρχεται στους 23 °C, και την μέση ετήσια βροχόπτωση να ανέρχεται στα 642 mm.
Στα νησιά του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους βρίσκεται σε διάφορης πυκνότητας πληθυσμούς, ενώ σε κάποια από αυτά δημιουργεί εκτεταμένους υπορόφους μέσα στα υποτροπικά δάση.
Βοτανική Περιγραφή
Η Ασπιδίστρα είναι ποώδες, ριζωματώδες, πολυετές φυτό, το οποίο ζει περίπου 25 χρόνια. Έχει αειθαλές φύλλωμα με ωραία βαθυπράσινα μεγάλα φύλλα, των οποίων το σχήμα είναι λογχοειδές - προμήκες, οι δε διαστάσεις τους κυμαίνονται ως προς το μήκος μεταξύ 20 και 45 cm, ενώ ως προς το πλάτος μεταξύ 6-12 cm.
Καθώς το φυτό δεν έχει βλαστούς τα φύλλα βγαίνουν απευθείας από το ρίζωμα, με το οποίο τα συνδέει ισχυρός μίσχος μήκους 5 έως 35 cm.
Τα άνθη της Ασπιδίστρας είναι εντελώς ιδιότυπα αφού εμφανίζονται στο επίπεδο του εδάφους και στο αρχικό τους στάδιο μοιάζουν με μανιτάρια. Έχουν σχήμα καμπανοειδές, χρώμα ωχρό βιολετίζον - πορφυρό, το δε μήκος και η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 4 cm.
Αξιοσημείωτο είναι πως η Ασπιδίστρα χρωστά το όνομά της στο σχήμα του στίγματος των ανθέων, το οποίο πράγματι μοιάζει με μικρή στρογγυλή ασπίδα.
Φροντίδα της Ασπιδίστρας
Η Ασπιδίστρα χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, καθώς προσαρμόζεται εύκολα σε ημισκιερά και σκιερά περιβάλλοντα ενώ δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.
Πότισμα & Ατμοσφαιρική Υγρασία
Μολονότι κατάγεται από περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, δεν είναι διόλου απαιτητική ως προς αυτήν αλλά ούτε και ως προς το πότισμα.
Βέβαια το ψέκασμα των φύλλων της με νερό, ιδίως τις περιόδους όπου επικρατούν μεγάλες θερμοκρασίες ευνοεί την καλή εμφάνιση του φυτού, ωστόσο και η στεγνή ατμόσφαιρα δεν αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την καλή ανάπτυξή της - ιδίως στο εσωτερικό των οικιών και των επαγγελματικών χώρων.
Σε σχέση με το πότισμα, μια αποτελεσματική τακτική είναι αυτό να πραγματοποιείται με άφθονο νερό και να επαναλαμβάνεται όταν το εδαφικό μείγμα της γλάστρας ή το στρώμα του εδάφους είναι τελείως στεγνό στα πρώτα 3 με 4 εκατοστά από την επιφάνεια.
Λίπανση
Οποιοσδήποτε ισορροπημένος τύπος λιπάσματος (π.χ. 10-10-10) είναι κατάλληλος για την λίπανση της Ασπιδίστρας. Η λίπανση πραγματοποιείται από τις αρχες της Άνοιξης μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου.
Στην περίπτωση βέβαια που επιλεχθεί λίπασμα βραδείας ή ελεγχόμενης αποδέσμευσης, τότε η χορήγηση γίνεται άπαξ ή αναλόγως της διάρκειας αυτού.
Εδαφικό Μείγμα & Μεταφύτευση
Το εδαφικό μείγμα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την ανάπτυξη της Ασπιδίστρας. Εάν αυτό δεν στραγγίζει καλά τότε η καλλιέργεια του φυτού οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Ως εκ τούτου συνιστάται το εδαφικό μείγμα να είναι μέσης ή και ελαφράς υφής με άριστη αποστράγγιση.
Ένας έμπειρικός τρόπος για την εξακρίβωση της στραγγιστικής του ικανότητας είναι αφού ποτιστεί καλά, να εξετασθεί μετά από 6 έως 8 ώρες· εφόσον έχουν στραγγίξει τα νερά και ταυτοχρόνως διατηρεί την υγρασία του τότε είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη της Ασπιδίστρας.
Φυσικά το εδαφικό μείγμα θα απασχολήσει τον ερασιτέχνη κηπουρό κατά την μεταφύτευση του φυτού, αφού όταν προμηθευτεί την Ασπιδίστρα από κάποιο Κέντρο Κήπου ή Φυτώριο ας είναι βέβαιος πως το εδαφικό μείγμα θα είναι από πολύ ικανοποιητικό έως άριστο.
Εξαιτίας του αργού ρυθμού ανάπτυξης του φυτού, η Ασπιδίστρα μεταφυτεύεται κάθε 3 με 4 χρόνια και αφού το ρίζωμα έχει καταλάβει όλον τον διαθέσιμο χώρο.
Η μεταφύτευση θα πραγματοποιηθεί σε γλάστρα που θα έχει το διπλάσιο μέγεθος από το μέγεθος του ριζικού συστήματος του φυτού. Για το εδαφικό μείγμα, μπορεί είτε να γίνει προμήθεια εξειδικευμένων έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων, είτε να παρασκευαστεί από τον ίδιο τον ερασιτέχνη κηπουρό. Μια «συνταγή» κατάλληλου εδαφικού μείγματος είναι η ακόλουθη:
Η Ασπιδίστρα στο Σπίτι, στο Γραφείο, στον Κήπο
Η Ασπιδίστρα μπορεί να τοποθετηθεί τόσο στο εσωτερικό οικιών ή επαγγελματικών χώρων όσο και έξω από αυτούς ή/και να φυτευτεί στο έδαφος του κήπου.
Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε το φύλλωμά της να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με τις ηλιακές ακτίνες, διότι τότε θα προκληθούν εγκαύματα στα φύλλα, ζημιώνοντας την εμφάνιση και καταπονώντας μοιραία και το φυτό.
Σκιαγραφόντας τις καλλωπιστικές και διακοσμητικές δυνατότητες της Ασπιδίστρας, θα μπορούσε να ειπωθεί εδώ πως το φυτό αξιοποιείται:
-
Στο εσωτερικό οικιών και επαγγελματικών χώρων, όπου μπορεί να τοποθετηθεί στα βορινά δωμάτια, γραφεία ή χώρους με ελάχιστο φως
-
Στα σπίτια, βρίσκοντας την θέση του μέσα στα μπάνια, καθώς είναι από τα λίγα φυτά που ευδοκιμούν σε τέτοια περιβάλλοντα
-
Στην είσοδο ή εκατέρωθεν της εισόδου οικιών και επαγγελματικών χώρων
-
Στον κήπο, κάτω από αειθαλή δέντρα, και μάλιστα ακόμα και κάτω από πεύκα - έναν από τους δυσκολότερους χώρους για φύτευση καλλωπιστικών φυτών
Αφήστε ένα σχόλιο