Οι γεωργικές χρήσεις του Ζεόλιθου αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα. Το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον που δείχνουν τόσο οι επαγγελματίες παραγωγοί και αγρότες όσο και οι ερασιτέχνες καλλιεργητές και φιλανθείς, εδράζεται σε τρεις βασικά λόγους:
Θα ήταν ίσως περισσότερο δόκιμο εάν αντί να μιλούσαμε για το τι είναι ο Ζεόλιθος, να αναφερόμασταν στο τι είναι οι Ζεόλιθοι. Και τούτο εξαιτίας του γεγονότος πως ο Ζεόλιθος δίνει το όνομά του σε μια ομάδα μερικών δεκάδων φυσικών αλλά και συνθετικών ορυκτών με παρόμοιες ιδιότητες. Συνεπώς, Ζεόλιθοι είναι εκείνα τα ένυδρα μικροπορώδη αργιλοπυριτικά ορυκτά που τα χαρακτηρίζει η μεγάλη ιοντοεναλλακτική ικανότητα καθώς και το ευρύτατο πορώδες.
Όμως τα μέλη αυτής της ομάδας μοιράζονται ακόμα ένα χαρακτηριστικό μεγάλης σημασίας: εντός του πορώδους τους που σχηματίζεται από το κρυσταλλικό τους πλέγμα, μπορούν να εισέρχονται μόρια ουσιών ορισμένου μόνο κάθε φορά μεγέθους. Λόγω αυτού του φαινομένου, πολύ συχνά οι Ζεόλιθοι αποκαλούνται και ‘μοριακά κόσκινα’.
Ο ευρύτερα χρησιμοποιούμενος στον αγροτικό τομέα Ζεόλιθος είναι αυτός του τύπου-HEU, δηλαδή Ευαλανδίτη και Κλινοπτιλόλιθου. Για τις αγροτικές και γεωργικές εφαρμογές του φυσικού Ζεόλιθου τύπου-HEU δεν είναι κατάλληλα όλα τα ορυκτά που μετέχουν στο τυχόν κοίτασμα. Η ανάγκη για τον προσδιορισμό των κατάλληλων ζεολιθικών ορυκτών, δηλαδή εκείνων που προσφέρονται για αγροτικές και γεωργικές χρήσεις και μπορούν να αξιοποιηθούν με ασφάλεια από τον χρήστη, οδήγησε στην καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης των Ζεολιθικών κοιτασμάτων τύπου-HEU στην βάση ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία συνηγορούν για τις γεωργικές χρήσεις του Ζεόλιθου, μεταξύ άλλων είναι:
Οι γεωργικές χρήσεις του Ζεόλιθου τύπου-HEU συνιστώνται για τα πολλαπλά ωφέλη και πλεονεκτήματα που αποφέρουν τόσο στο περιβάλλον όσο και στην καλλιέργεια. Ποιό συγκεκριμένα θα μπορούσε να ειπωθεί πως εφαρμοζόμενος ο Ζεόλιθος τύπου-HEU:
Εδώ ίσως αξίζει να σημειωθεί, πως αυτές οι ‘επιδόσεις’ των Ζεολίθων, δεν περιορίζονται μόνο στον παραγωγικό αγρό. Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του Ζεολίθου ισχύουν και για την κηποτεχνία αλλά και για την ερασιτεχνική καλλιέργεια των καλλωπιστικών φυτών σε γλάστρα, ζαρντινιέρα ή οποιουδήποτε άλλου τύπου φυτοδοχείο.
Οι γεωργικές χρήσεις του Ζεόλιθου βρίσκουν ευρύτατο πεδίο εφαρμογής. Διάφορες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει πως η συστηματική χρήση του φυσικού Ζεόλιθου τύπου-HEU (Κλινοπτιλόλιθος με Ευαλανδίτη), αυξάνει τις αποδόσεις των καλλιεργούμενων φυτών - αναλόγως των συνθηκών και της καλλιέργειας - σε ποσοστά που κυμαίνονται από 17 μέχρι 95%. Επίσης εκτός των ποσοτικών βελτιώνει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 4 και 46%.
Ο φυσικός Ζεόλιθος τύπου-HEU αξιοποιείται είτε στην κοκκώδη μορφή του είτε ως ‘πούδρα’. Με την πρώτη εφαρμόζεται στο έδαφος, ενώ με την δεύτερη εφαρμόζεται τόσο από εδάφους όσο και διαφυλλικά.
Η εφαρμογή από εδάφους του κοκκώδους Ζεόλιθου, συνιστάται να γίνεται σε ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 500 έως και 3000 kg στο στρέμμα. Η διαφυλλική ή με ριζοπότισμα εφαρμογή συνιστάται να γίνεται στην βάση των υποδεικνούμενων συγκεντρώσεων από τον παραγωγό του σκευάσματος - αλλά σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά το 2%. Κατά την εφαρμογή του ψεκαστού Ζεόλιθου επιβάλλεται ο χρήστης να φορά προστατευτική μάσκα προσώπου.
Αφήστε ένα σχόλιο