Κονβόλβουλος, το Ασημόφυλλο Ανθόφυτο της Μεσογείου

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 03/10/2018 0 Σχόλια Καλλωπιστικά Ποώδη,

 

Κονβόλβουλος, το Ασημόφυλλο Ανθόφυτο της Μεσογείου

 

Κονβόλβουλος, το Ασημόφυλλο Ανθόφυτο της Μεσογείου

 

Ο Κονβόλβουλος κνέορουμ (Convolvulus cneorum), το ανθόφυτο με το όχι ακριβώς ευκολοπρόφερτο όνομα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ελάχιστων φροντίδων ανθοφόρα φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας. Για την ακρίβεια, η καταγωγή του εντοπίζεται στις παρά την Αδριατική περιοχές της Κροατίας και της Αλβανίας καθώς και στην δυτική Σικελία. Αλλά επειδή το αντικείμενο αυτού του άρθρου δεν είναι η Φυτογεωγραφία μα οι αρετές και χάρες του Κονβόλβουλου ή/και Κομβόλβουλου, ας τις ξεδιπλώσουμε προς χάριν και τέρψη των φιλανθών.

 


 

 

Βασικές Πληροφορίες για τον Κονβόλβουλο

 

Βασικές Πληροφορίες για τον Κομβόλβουλο

 

Ο Κονβόλβουλος είναι ένας αειθαλής πολυετής ημίθαμνος μικρού ύψους (0,6-0,7 m) και μεγάλης σχετικά διαμέτρου (1-1.2 m). Έχει ελκυστικό έντονο ασημόχρωμο φύλλωμα και λευκά μέσου μεγέθους χοανοειδή λουλούδια. Εξέχον γνώρισμα των λουλουδιών του Κονβόλβουλου είναι πως ανοίγουν το πρωί, με το πρώτο φως του ήλιου, και κλείνουν το βράδυ. Η περίοδος ανθοφορίας του φυτού είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού ξεκινά τον Απρίλη με Μάη και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Στην έξαρση της ανθοφορίας όλο το φυτό “χάνεται” κυριολεκτικά από το πλήθος των ανθέων.

 

 


 

 

Ο Κονβόλβουλος και η Καλλιέργειά του

 

Ο Κονβόλβουλος και η Καλλιέργειά του

 

Ο Κονβόλβουλος μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές του Ελληνικού χώρου, όπου ο επικρατών κλιματικός τύπος είναι ο Μεσογειακός. Το ελάχιστο θερμοκρασιακά όριο είναι οι -9 °C ενώ με τις υψηλές θερμοκρασίες η συμπεριφορά του φυτού είναι άψογη.

Σε σχέση με το έδαφος, ο Κονβόλβουλος αναπτύσσεται σε ποικίλους τύπους που περιλαμβάνουν ακόμα και βραχώδη ή και χαλικώδη ασβεστούχα εδάφη. Ωστόσο το φυτό ευδοκιμεί στα ελαφρά μέχρι μέτριας υφής εδάφη που στραγγίζουν καλά και σε pH που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8.

Ως προς την έκθεση, ο Κονβόλβουλος φυτεύεται πάντοτε σε προσήλιες θέσεις.

 


 

 

Η Φύτευση του Κονβόλβουλου

 

Η Φύτευση του Κονβόλβουλου

 

Η φύτευση του Κονβόλβουλου πραγματοποιείται όλον τον χρόνο εκτός από τις περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Αρχικά γίνεται η διάνοιξη του λάκκου φύτευσης, του οποίου το βάθος και η διάμετρος είναι 40 με 60 cm. Στο εκσκαφέν χώμα προστίθεται κομπόστ και ελαφρόπετρα γεωργικής χρήσεως σε κατ’ όγκον αναλογία 1μέρος χώματος 2 μέρη κομπόστ και 2 μέρη ελαφρόπετρας. Πριν από την ομογενοποίηση του εδαφικού μίγματος ρίχνονται και 10 έως 20 gr λιπάσματος του τύπου 7-7-10. Αφού όλα τα υλικά ανακατευθούν ρίχνεται μέρος του μίγματος στον λάκκο, ώστε τοποθετούμενο το φυτό, το άνω μέρος της βάσης του (ο ‘λαιμός') να είναι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με αυτό της επιφάνειας του εδάφους. Έπειτα συμπληρώνεται ο λάκκος με χώμα, πατιέται πολύ ελαφρά και ακολούθως ποτίζεται άφθονα.

 


 

 

Η Φροντίδα του Κονβόλβουλου

 

Η Φροντίδα του Κονβόλβουλου

 

Όπως ειπώθηκε και στην αρχή του άρθρου, ο Κονβόλβουλος είναι ανθόφυτο ελάχιστων απαιτήσεων. Βέβαια κάποιο βασικό επίπεδο φροντίδας, τουλάχιστον σε σχέση με την θρέψη του φυτού, είναι εξαιρετικά επωφελές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη και την πλούσια ανθοφορία του.

 Έτσι, η λίπανση του Κονβόλβουλου μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μπορεί να γίνει χρήση του λιπάσματος 7-3-12, μια φορά ανά 20 έως 30 ημέρες και σε ποσότητα 5 έως 15 gr ανά φυτό. Επίσης η εφαρμογή στις αρχές της άνοιξης διαφυλλικά ή από εδάφους ενός ενεργοποιητή θα βοηθήσει το ξεκίνημα του φυτού κατά την νέα βλαστική περίοδο.

Ως προς την άρδευση οι απαιτήσεις του φυτού είναι ελάχιστες. Από την στιγμή μάλιστα που θα εγκατασταθεί πλήρως μπορεί να αντέξει χωρίς πρόβλημα μακρές περιόδους ξηρασίας.

Σε σχέση με εχθρούς και ασθένειες στην πράξη ο Κονβόλβουλος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Κάποιες φορές ωστόσο μπορεί να προσβληθεί από κοκκοειδή, τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα κατάλληλα σκευάσματα.

 


 

 

Ο Κονβόλβουλος στον Κήπο και στο Τοπίο

 

Ο Κονβόλβουλος στον Κήπο και στο Τοπίο

 

 

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό εδαφοκάλυψης, το οποίο ανάμεσα στα άλλα θα δώσει χρώμα στον χώρο.
  • Είναι κατάλληλος για φύτευση σε ταρατσόκηπους και δώματα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηροτοπιακού χαρακτήρα κήπους.
  • Είναι κατάλληλος για φύτευση σε βραχόκηπους.
  • Μπορεί να φυτευθεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες - σε θέσεις πάντοτε ηλιόλουστες.
  • Είναι φυτό κατάλληλο για φύτευση σε νησιά και γενικά περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επάρκειας ύδατος.
  • Μπορεί να συνδυαστεί με φυτά που έχουν φύλλα ή άνθη κόκκινου χρώματος για την δημιουργία εντυπωσιακών αντιθέσεων.


 

Αφήστε ένα σχόλιο