Λεβάντα - Είδη, Φύτευση και Χρήσεις

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 09/03/2018 0 Σχόλια Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά,

 

Λεβάντα - Είδη, Φύτευση και Χρήσεις

 

Λεβάντα - Είδη, Φύτευση και Χρήσεις

 

 

Η Λεβάντα και τα Είδη της

 

Οι λεβάντες ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των φυτών που είναι εξαιρετικά δημοφιλή επειδή είναι εύκολης καλλιέργειας, έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία και επίσης διαθέτουν ένα πλήθος αρωματικές, γαστριμαργικές αλλά και φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο ρόλος τους ως βότανα έχει επισημανθεί από την αρχαιότητα, ο δε Διοσκουρίδης αναφέρεται διεξοδικά στην καλλιέργεια της λεβάντας από τον 1ο μ.Χ αιώνα.

Η λεβάντα είναι φρυγανώδης πολυετής θάμνος, αειθαλής ή ημιαειθαλής (όπως η Λεβάντα η στενόφυλλος) και μελισσοτροφικός. Τα ευρέως καλλιεργούμενα είδη της είναι η Lavandula stoechas (Λεβάντα η στοιχάς), η Lavandula angustifolia (Λεβάντα η στενόφυλλος ή γνήσια ), η Lavandula latifolia (Λεβάντα η πλατύφυλλος) και η Lavandula angustifolia x L. latifolia (Λεβάντα η υβρική γνωστή & ως lavandin). Από αυτές, οι τρεις τελευταίες καλλιεργούνται και σε επιχειρηματική βάση για την παραγωγή ποιοτικού αιθέριου ελαίου.

Αναλόγως του είδους και της ποικιλίας οι διαστάσεις της κυμαίνονται από 30 έως 90 cm ύψος και άλλο τόσο σε διάμετρο. Η ανθοφορία της είναι πλούσια, εξαιρετικά αρωματική και παρουσιάζεται από τα μέσα προς τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

 

 

 

Η Λεβάντα και η Φύτευση της

 

Η λεβάντα καλλιεργείται σε οποιοδήποτε, ακόμα και άγονο, έδαφος αρκεί να είναι ελαφρύ και χαλικώδες και ταυτόχρονα να διαθέτει εξαιρετική αποστράγγιση. Ως κλασικό μεσογειακής καταγωγής φυτό, επιζητεί θέσεις με μεγάλη ηλιοφάνεια, ωστόσο η αντοχή της στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι αξιοσημείωτα μεγάλη, εξαιρουμένης μόνο της Λεβάντας της πλατύφυλλης. Η Λεβάντα η πλατύφυλλη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον παγετό και συνεπώς δεν πρέπει να φυτεύεται σε παγετόπληκτες περιοχές, καθώς και σε περιοχές με παρατεταμένες χιονοπτώσεις.

 

 

Η Λεβάντα και οι Χρήσεις της

 

Α. Τα προϊόντα της λεβάντας

 

Τα προϊόντα της επαγγελματικά καλλιεργούμενης λεβάντας αξιοποιούνται τόσο με την μορφή των φρέσκων ή αποξηραμένων ανθέων όσο και με την εξαγωγή από αυτά του φημισμένου της αιθέριου ελαίου.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην φαρμακευτική βιομηχανία, στην βιομηχανία καλλυντικών, στην σαπωνοποιία, καθώς και στην βιομηχανία απορρυπαντικών.

Η ξηρή δρόγη της λεβάντας χρησιμοποιείται για την προστασία των ρούχων από τον σκώρο καθώς και για τον αρωματισμό των εσωτερικών χώρων.

 

Β. Η χρήση της λεβάντας ως φυτό κήπου και τοπίου.

 

Η λεβάντα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χρησιμοποιούμενα για διακοσμητικούς και όχι μόνο σκοπούς, φυτά. Συγκεκριμένα μπορεί να αξιοποιηθεί:

  • Σε επικλινή εδάφη ή εδάφη που κινδυνεύουν με διάβρωση.
  • Σε άγονα και ισχυρώς ασβεστούχα εδάφη.
  • Ως φυτό μπορντούρας ελεύθερης ή κλαδευόμενης με ή χωρίς διακοσμητικά υλικά.
  • Ως φυτό γλάστρας σε θέσεις ηλιόλουστες.
  • Φυτευόμενη σε ομάδες για να αναδείξει έναν χώρο, τόσο χάρις στην χρωματική αίσθηση της μαζικής φύτευσή της όσο και την περίοδο της πλούσιας και αρωματικής ανθοφορίας της.
  • Φυτευόμενη μαζί με τριανταφυλλιές για να ανεβάσει θεαματικά το χρωματικό αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα και να τις προστατεψει σε σημαντικό βαθμό από τις αφίδες.
  • Φυτευόμενη μεμονομένα ή σε ομάδες για τον καλλωπισμό άνυδρων βραχότοπων η βραχόκηπων.

 

Πέρα όμως από τις επιμέρους χρήσεις της, για τις οποίες έγινε αναφορά παραπάνω, πρέπει να σημειώσουμε και τούτο: δεν νοείται σχεδιασμός και υλοποίηση μεσογειακού χαρακτήρα κήπου ο οποίος δεν περιλαμβάνει την λεβάντα.

Η λεβάντα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τοπίου και η χρησιμοποίησή της δίνει εξαίρετες αισθητικά λύσεις ενώ ταυτόχρονα παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

 


 

Αφήστε ένα σχόλιο