Πότε, Που και Πως Φυτεύονται οι Τουλίπες

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 23/09/2017 0 Σχόλια Πότε, Που και Πως Φυτεύονται οι Βολβοί,

 

ΠΟΤΕ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΛΙΠΕΣ

 

 

Εποχή φύτευσης και επιλογή θέσης

 

Οι τουλίπες είναι βολβοί ανοιξιάτικης ανθοφορίας και φθινοπωρινής φύτευσης που μπορούν να φυτευθούν στον κήπο, σε φράχτες, σέ μπορντούρες, σε αλέες, αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή στην βεράντα. Με την κατάλληλη επιλογή ποικιλιών μπορεί να υπάρξει ανθισμένη τουλίπα για μιά περίοδο δύο περίπου μηνών. Για εξαιρετικό χρωματικό αποτέλεσμα συνιστάται να φυτεύονται οι τουλίπες σε ομάδες των 10-25 βολβών της ίδιας ποικιλίας.

 

Οι τουλίπες χρειάζονται πλήρη έκθεση στον ήλιο ή ελαφρά σκιά όσο πιο νότια καλλιεργούνται. Όταν φυτεύονται σε ημισκιερές περιοχές γίνονται πιο ψηλές και η ανθοφορία τους διαρκεί περισσότερο. Αντιθέτως, οι βολβοί τουλίπας που φυτεύονται σε πλήρη έκθεση στον ήλιο έχουν μικρότερο ύψος και διάρκεια ανθοφορίας αλλά τα χρώματα των λουλουδιών τους εκτινάσσονται έως την πλήρη τους λαμπρότητα. Επιπροσθέτως οι τουλίπες, όσο πιό κοντά στο σπίτι ή σε κτίσμα φυτεύονται ή εάν φυτεύονται μπροστά από κάποιον τοίχο με νότια έκθεση τότε ανθίζουν πρωιμότερα.

 


 

 

Προετοιμασία για φύτευση στο έδαφος

 

Η τουλίπα αναπτύσσεται καλύτερα στα ελαφρά εδάφη. Σέ ελαφράς σύστασης έδαφος προστίθεται οργανική ουσία σε αναλογία όγκου εδάφους-οργανικής ουσίας (τύρφης ή κομπόστ) 4:1. Εάν το χώμα που πρόκειται να φυτευθούν οι βολβοί είναι περισσότερο αμμώδες προστίθεται οργανική ουσία (τύρφη ή κομπόστ) σε αναλογία 1:1. Εάν είναι αργιλώδες (βαρύ, πηλώδες) προστίθεται τύρφη ή κομπόστ μαζί με περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η καλή αποστράγγιση του εδάφους. Μαζί με τα άλλα υλικά ενσωματώνονται στο έδαφος 80 – 100 g λιπάσματος του τύπου 1:1:1 για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

 


 

 

Προετοιμασία για φύτευση σε γλάστρα

 

Πρίν φυτευθούν οι βολβοί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση αφενός ανοίγοντας τρύπες στον πάτο των φυτοδοχείων και αφετέρου προσθέτοντας στον πυθμένα τους ένα στρώμα πάχους 3-5 cm ελαφρόπετρας μεγέθους φουντουκιού. Επειτα γεμίζεται το φυτοδοχείο με εδαφικό μίγμα που αποτελείται από καλής ποιότητας συσκευασμένο ή κηπαίο χώμα, τύρφη ή κομπόστ και περλίτη, σε αναλογία 1:1:1.

 


 

 

Φύτευση

 

Η φύτευση πραγματοποιείται είτε κατά ξεχωριστές θέσεις είτε ομαδικά. Στις ξεχωριστές θέσεις ανοίγεται τρύπα και φυτεύεται ένας βολβός τουλίπας. Στην ομαδική φύτευση οι βολβοί τοποθετούνται σε αυλάκια ή σε μια ευρύτερη περιοχή αφού πρώτα έχει μετατοπισθεί το χώμα. Ύστερα σκεπάζονται με το χώμα και πατιέται ελαφρά το έδαφος. Τό βάθος φύτευσης (και στις γλάστρες) είναι 12-15 cm, αλλά στα πολύ ελαφρά εδάφη φθάνει τα 20-30 cm, ενώ η απόσταση από βολβό σε βολβό κυμαίνεται από 10 έως 15 cm. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία φύτευσης ακολουθεί άφθονο πότισμα.

 

Αφήστε ένα σχόλιο