Λαχανόκηποι Ακαλύπτων & Μικρών Ελεύθερων Χώρων

Δημοσιεύτηκε από kipogeorgiki 14/11/2016 0 Σχόλια Άρθρα,

ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


 

2.1 ΑΣΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ


   Τα όσα ελέχθησαν στο κεφ. 1.1 για τους λαχανόκηπους δώματος και στεγών (ταρατσών) ισχύουν και εδώ, σε σχέση με τις βασικές αρχές δημιουργίας των, την επικουρική κάλυψη της τροφοδοσίας του αστού καλλιεργητή με φρέσκα και ποιοτικά γεωργικά προιόντα, καθώς και της δημιουργίας φυσικών και κοινωνικών αγαθών ως άμεση συνέπεια της αστικής γεωργικής πράξης.

   Βεβαίως η καλλιέργεια μικρών κηπαρίων στους ελεύθερους χώρους γύρω από τις κατοικίες αποτελεί στοιχείο της αστικής-γεωργικής μας παράδοσης, οπότε υπ΄ αυτήν την έννοια μάλλον κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας. Έτσι, θεωρούμε χρησιμότερο από την φλυαρία, το να σηκώσουμε τα μανίκια, να πάρουμε την τσάπα, την πήρουνα και το πατόφτυαρο, και να δώσουμε χείραν βοηθείας στον καλό μας φίλο Κώστα Πουμπουρίδη που αποφάσισε να δημιουργήσει έναν λαχανόκηπο στον ελεύθερο χώρο της κατοικίας του.

   Αρχικά το μικρό κηπάριο φρεζαρίσθηκε δύο φορές, όταν το κηπαίο χώμα ήταν στον ρόγο του, δηλαδή βρισκόταν στην κατάσταση εκείνη όπου το έδαφος εχει επάρκεια υγρασίας – ούτε περίσσεια ούτε υστέρηση. Κατά το δεύτερο φρεζάρισμα ενσωματώθηκε ικανή ποσότητα οργανικής ουσίας υπό μορφήν κομπόστ, το οποίο ανάμεσα στα άλλα και εν αντιθέσει προς την κοπριά, είναι πλήρως απαλλαγμένο από σπόρους ζιζανίων και παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης προστέθηκε η δέουσα ποσότητα βιολογικού λιπάσματος.

   Ακολούθησε τσουγκράνισμα, έπειτα διάνοιξη λάκων βάθους και διαμέτρου 330 cm και τέλος ή φύτευση μπρόκολου και λάχανου. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον ικανοποιητικό, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν και τις ποσότητες οίνου που συνόδευαν κάθε φάση δημιουργίας αυτού του μικρού λαχανόκηπου.

   Αναμένουμε την σοδειά.


 

2.2 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΥΤΩΝ – ΜΕΣΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ

 

ΕΙΔΟΣ

ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ φυτα/m2

ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ kg/φυτο

ΛΑΧΑΝΟ

2 - 4

1 - 1.2

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

2 - 4

1,5 - 2


 

2.3 ΟΠΤΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο